13/05 - 20.30 uur: Lionel Beuvens Quartet

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 10:27

Georges Tonla Briquet © Agenda schrijft:

Je bent jong en je wilt wat. Lionel Beuvens was elf toen hij zijn besluit nam, nadat hij drummer Mimi Verderame aan het werk had gezien. Vijftien jaar later duikt zijn naam meer dan regelmatig op in de meest diverse jazzgroepen. 
Ten huize Beuvens was het al jazz wat de klok sloeg. Lionel Beuvens en zijn zus Eve (die ondertussen stilaan naam maakt als jazzpianiste) groeiden op ver van de hitparademuziek. Wie Ellington, Miles Davis en John Coltrane waren, wisten ze des te beter. Regelmatig nam hun vader hen ook mee naar een concert. "Na een optreden van Mimi Verderame wist ik het zeker. Net als hij wilde ik drummer worden. Mijn ouders kochten een drumstel en ik volgde klassieke muziekschool. Toen ik rond mijn achttiende in die richting verder wilde, raadden ze me eerst nog aan om een 'serieus' beroep te leren maar ze zagen al vlug in dat het hopeloos was (lacht)."
De volgende stap was het conservatorium in Brussel. "De verhuis naar de hoofdstad was een enorme openbaring. Ik was opgegroeid in een klein dorpje vlakbij Charleroi, niet meteen het mekka van de jazz. Hier in Brussel ging ineens een hele wereld open voor mij."
Met een verbeten vastberadenheid schuimde Beuvens de jamsessies af. Een belangrijk figuur hierbij was drummer Teun Verbruggen. "Ik woonde vlak in de buurt van de Sounds en kwam daar dan ook veel over de vloer. Verbruggen trad er regelmatig op met de meest diverse groepen. Door hem veelvuldig aan het werk te zien, heb ik heel veel bijgeleerd."Beuvens is ondertussen zowat de vaste vervanger van Verbruggen geworden. Geen evidente opdracht, want deze laatste speelt de meest uiteenlopende stijlen in een hele reeks groepen. Bij Beuvens is er evenmin sprake van purisme. Zo waagt hij zich zowel aan elektrojazz (Alien Bitesize) als aan flamencojazz (Dacosse) of opteert hij voor een meer traditionele stijl (aRTET). Hij is tevens te horen op de soundtrack van Aanrijding In Moscou.
Garbarek? Dat de jonge Beuvens nu bij het kwartet van een ancien als Peter Hertmans zit, is heel natuurlijk gekomen. "Ik heb indertijd bij hem les gevolgd aan het conservatorium. Daar hadden we al een paar keer samengespeeld. Een tijd later belde hij me op voor een try-out in een totaal andere context. Het resultaat was blijkbaar naar zijn zin want we zijn ondertussen twee jaar verder en zopas verscheen de eerste cd van Hertmans' nieuwe kwartet waarbij ik achter het drumstel zit."

 Beuvens hierover:"Het zijn allemaal composities van Hertmans. Je kunt het vergelijken met de ECM-stijl van de jaren '70 met als voornaamste referentie het werk van Jan Garbarek uit die tijd. Het klinkt heel energiek met een rijk klankenpalet. Bovendien durf ik zeggen dat we ondertussen een hecht groepsgeluid hebben opgebouwd. 

Line up

Frank Vaganée: as

Alexi Tuomarila: pn

Brice Soniano: bs

Lionel Beuvens: drs


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.